Zweedse gehaktballetjes met vossenbessen

Zweedse gehaktballetjes_webHoofdgerecht voor 4 personen

  • 4 eetlepels verse witte broodkruimels
  • 4 el melk
  • 225 g varkensgehakt
  • 225 g rundergehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte ui
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel zout
  • witte peper
  • boter om in te bakken

Doe de broodkruimels in een grote kom en voeg 4 eetlepels melk toe.  Laat de melk ongeveer 5 minuten intrekken.

Voeg gehakt, fijngehakte ui, ei en kruiden toe. Meng zachtjes tot alles gelijkmatig is gemengd.

Rol mooie ronde balletjes van het gehaktmengsel. (Spoel de handen in koud water als het gehaktmengsel te kleverig is.)

Verhit boter in een braadpan op een middelhoog vuur. Braad de helft van de gehaktballetjes, en schud daarbij de pan regelmatig heen en weer. Wanneer de gehaktballetjes mooi bruin zijn, nog 10 minuten doorbraden op lage stand.

Neem de balletjes uit de pan en houd ze warm.

Braad vervolgens op dezelfde manier de overige gehaktballetjes.

Serveer de Zweedse gehaktballetjes met vossenbessenjam of ongezoete 100% vossenbessen. Lekker met aardappelpuree, roomsaus en augurkjes.